Okno anaboliczne to jeden z najbardziej zmitologizowanych elementów przeplata się tu wątek odżywiania, suplementacji oraz właściwego czasu dla rozpoczęcia odbudowy mięśni. Wielu naukowców weryfikowało już tezy dotyczące „okna” i wbrew obiegowym opiniom oraz guru pseudo-nauki, wyniki wcale nie są jednoznaczne. A więc pora wytoczyć ciężkie działa. [...]
[...] cukrzycy typu II, chorobom sercowo-naczyniowym czy nowotworom (szczególnie ze względu na ilość dodatków, które długofalowo i w dużym nadmiarze mogą być rakotwórcze; kilka lat temu ostatecznie wykazano rakotwórczy potencjał mięsa czerwonego oraz wyrobów mięsnych wysokoprzetworzanych => wyniki badań pod egidą IARC). Nie da się powiedzieć, czy [...]
[...] względów trening pleców jest traktowany po macoszemu. Przede wszystkim warto pamiętać, iż nie ma uniwersalnych ćwiczeń. Ogólnie przyjęto, iż dla kompletnego rozwoju muskulatury należy łączyć różne rozwiązania (np. podciąganie na drążku, wiosłowanie i martwy ciąg). Ponadto nawet najlepsze ćwiczenia mogą być wykonywane nieprawidłowo, dlatego [...]
[...] stawy. Kapsaicyna Dieta redukcyjna prowadzi do spadku metabolizmu, czyli zmniejszenia wydatku energetycznego. Oznacza to, że zużywane jest mniej węglowodanów i tłuszczów, dlatego zmniejsza się ilość wykorzystywanej tkanki tłuszczowej. W jednym z badań o 20% zmniejszone spożycie energii w diecie redukcyjnej doprowadziło do 5-procentowego [...]
[...] sztangą. Życie nie jest czarno-białe. Niedawno rozmawiałem z wieloletnim bywalcem siłowni, posiadaczem atletycznej sylwetki. U niego podstawowym problemem związanym z martwym ciągiem było rozbudowywanie obwodu w pasie. On nie unika ciężkiego treningu, tylko po prostu po kilkunastu latach zrezygnował z niektórych ćwiczeń, w tym z martwego ciągu.
Wybór aminokwasów do zastosowania okołotreningowego czasem bywa utrudniony przez szeroki asortyment produktów. Proporcje poszczególnych składowych, ich pochodzenie czy ilość dodatków funkcyjnych sprawia, że nie wiemy co w końcu powinniśmy stosować i o jakiej porze. Ranking ma za zadanie nieco przybliżyć topowe produkty na rynku polskim, tak aby [...]
[...] nagłówki? Czy jedzenie owoców sprzyja cukrzycy? W okresie od czerwca 2004 r. do lipca 2008 r. w ogólnokrajowym badaniu wzięło udział 0,5 miliona dorosłych w wieku 30-79 lat (średnio w wieku 51 lat) z dziesięciu różnych miejscowości w Chinach. Podczas trwających około 7 lat obserwacji odnotowano 9 504 nowych przypadków cukrzycy z grupy 482 [...]
[...] kariery, otwarcie przyznawał się do stosowania dopingu. Nie miał się czego bać, gdyż było to ... legalne. W dobie największych sukcesów odnoszonych przez Schwarzeneggera (lata 70. XX wieku) nie było nawet kontroli antydopingowej (w IFBB pojawiła się w 1983 roku), a SAA (nawet na olimpiadzie) nie były zakazane do stosowania u sportowców aż do [...]
[...] PhD, adjunct professor, Melissa A. Lawson, MD, associate clinical professor, Roma Smith, LPN, senior LPN, and D. Paul Robinson, MD, associate clinical profesor „The Inter-relationships between Vegetarianism and Eating Disorders among Females” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3402905/ Adriana Rybicka-Klimczyk1, Anna Brytek-Matera [...]
[...] siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w tym [...]
[...] Mogą być one mylne, ponieważ bazujemy na ograniczonym zbiorze danych. Przykłady? „U mnie tak to działa, więc z pewnością tak jest” „Mój dziadek palił całe życie, a dożył 100 lat” „Alkohol wcale nie szkodzi, bo zawodnik X robi formę, bije rekordy, a pije etanol” „Dieta wysokotłuszczowa nie działa, bo tak powiedział zawodnik Y” „Dieta [...]
[...] nie opłaca. Kupując suplementy pochodzące z oficjalnego obrotu np. ze sklepu SFD, nie narażasz się na ryzyko zdrowotne. Są to środki stosowane nieraz od dziesiątek lat, przez miliony ludzi, dogłębnie poznane i niemające negatywnego wpływu na zdrowie. Po pierwsze: kreatyna Naturalnie występuje w mięsie. Jednak trzeba by codziennie zjadać [...]
[...] - przy braku szybkiej reakcji oraz przygotowania – do stanu zagrożenia życia! Jeden z takich przypadków został opisany przez Robina Matyal, gdzie zawodnik brał SAA 12 lat wcześniej, a został poddany operacji z powodu nowotworu. Po znieczuleniu ogólnym (propofol, fentanyl, wekuronium) doznał nagłego spadku ciśnienia krwi. Był operowany w [...]
[...] in France” Public Health Reports (1896-1970), Vol. 34, No. 43 (Oct. 24, 1919), pp. 2335-2374 https://www.jstor.org/stable/pdf/4575357.pdf https://wiadomosci.wp.pl/20-latka-zmarla-po-zazyciu-toksycznego-srodka-na-odchudzanie-6031286538798209a The physical and theoretical Chemistry Laboratory Oxford University (2011) Material safety data [...]
[...] składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z oliwek, stosuje się nieprawdziwe opisy na opakowaniach (sugerujących, iż w środku znajduje się lepszy produkt), czy też [...]
[...] szkodliwego wpływu na zdrowie kortyzolu oraz wolnych rodników. Wpływ reaktywnych form tlenu i azotu (reactive oxygen and nitrogen species - RONS) na człowieka od wielu lat jest przedmiotem dyskusji. Pomińmy na chwilę szeroki kontekst i zastanówmy się jaki wpływ może mieć witamina C na osiągi np. kulturysty? W badaniu Paulsen G. I wsp. [...]
[...] np. z trzema generacjami EPO (co obecnie też jest dość łatwo wykrywalne). „Kilka dni temu POLADA (Polska Agencja Antydopingowa) zdyskwalifikowała Grigorija Łagutę na dwa lata za stosowanie dopingu (Meldonium)” Według mojego ulubionego eksperta, Michała Rynkowskiego, „meldonium to twardy doping”. Tymczasem wg badań, meldonium to delikatny, [...]
Dieta pozwala na osiągnięcie sukcesu pod względem poprawy wyglądu sylwetki, nieco mniejsze znaczenie ma w dyscyplinach, w których liczy się tylko siła. Dlatego kiedyś ciężarowcy kategorii open nosili brzemię potężnych brzuchów (najlepiej było to widać od lat 60. do lat 80. XX wieku). Czy dieta jest naprawdę tak ważna? Czy mogę jeść w [...]
[...] syropu glukozowo-fruktozowego, bo w praktyce niczym się nie różnią. Jednak we współczesnym świecie spożywamy i tak zdecydowanie za dużo węglowodanów o szybkiej kinetyce, dlatego cukier, miód i inne, podobne do nich substancje nie powinny być spożywane w ilości większej, niż kilka % dziennego zapotrzebowania (wg WHO <5% dziennie). Czyli np. [...]
[...] zajmuję, ponieważ wszystkie wyniki były 2x wyższe, niż normalnie. Dlaczego? Bo kości też adaptują się do rosnącego obciążenia, szczególnie jeśli trening kontynuuje się 10-15 lat. Nie wystarczy nawet 48 tygodni treningu, co stwierdzono w badaniach naukowych. Nieważne, czy kobiety wykonywały skoki na skakance, bieg z wysokim unoszeniem kolan, [...]